Fragment

Grote bedrijven stappen in vleesvervangers: een doorbraak

  1. Fragmentenchevron right
  2. Grote bedrijven stappen in vleesvervangers: een doorbraak

Wageningen Universiteit ziet een grote doorbraak voor vleesvervangers nu grote internationale bedrijven als Unilever en smaakmaker Givaudan serieuze stappen zetten. 

Samen gaan ze de komende jaren aan de slag om een nieuwe, veelbelovende vleesvervanger in de markt te zetten. Twee jaar geleden ontwikkelde de universiteit al de techniek die het voor het eerst mogelijk maakt om plantaardige biefstuk te produceren. Met de steun van deze multinationals moet het nu echt hard gaan lopen, verwacht projectleider en hoogleraar Atze Jan van der Goot.

Biefstuk

"De vleesvervangers die op de markt zijn, zijn stukjes die lijken veel op kippenvlees of op gehaktachtige producten. Met onze techniek is het mogelijk om ook andere producten te maken, zodat we misschien varkensvlees kunnen gaan namaken. Of uiteindelijk de plantaardige biefstuk."

"Het is een doorbraak dat deze grote bedrijven ook in dit soort producten stappen", zegt Van der Goot. "Tot voor kort zagen bedrijven het nog niet zitten. Vorig jaar is er bij veel bedrijven een omslag gekomen."

Op dit moment is de vleesvervangersmarkt ongeveer 2 procent van de vleesmarkt. "Maar wij denken dat dit initiatief echt kan bijdragen om dat aandeel structureel te vergroten. Waarom zou dat niet de helft moeten worden?"

Lees verder op NOS.nl.