Fragment

Dijsselbloem wil acht rijksten aanspreken op hun verantwoordelijkheid

  1. Fragmentenchevron right
  2. Dijsselbloem wil acht rijksten aanspreken op hun verantwoordelijkheid

In Davos begint vandaag het World Economic Forum, een vierdaagse economische top voor politici, economen, bankiers en topbestuurders uit het internationale bedrijfsleven. Ook Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep, gaat er heen.

De politieke spanning die ontstaat door ongelijke welvaartsverdeling is voor hem het belangrijkste thema, zegt hij.

Dijsselbloem haalt het bericht aan dat de acht rijksten evenveel bezitten als de armste helft van de wereldbevolking. "Dat heeft enorme politieke impact. Dat bepaalt de sfeer in landen als de VS. Maar ook in Europa. Het bepaalt ook een deel van de onvrede van de mensen. Het zou mij niet verbazen als een groot deel van die acht ook in Davos is. Ik vind dat we hen en het grote bedrijfsleven moeten aanspreken op hun verantwoordelijkheid."

Belasting betalen is daar een voorbeeld van. "Dat deze mensen zo veel welvaart hebben kunnen vergaren, heeft te maken met dat de grote bedrijven door allerlei constructies, ook via Nederland, jarenlang bijna geen belasting hebben betaald. Daar moet iets aan gebeuren en daar doen we ook iets aan", aldus Dijsselbloem.

De enige manier om dat aan te pakken is gezamenlijk, zegt hij. "Ik vind ook dat we de bedrijven daarop mogen aanspreken"