Fragment

Vrouwen in Iran protesteren tegen verplichte hoofddoeken

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vrouwen in Iran protesteren tegen verplichte hoofddoeken

Op sociale media verschijnen in Iran iedere woensdag honderden filmpjes van Iraanse vrouwen met witte hoofddoeken op. De campagne is onderdeel van een White Wednesday-beweging die zich verzet tegen het verplicht dragen van een hoofddoek.

De campagne is eigenlijk door een Iraanse activiste in het buitenland opgezet, vertelt onze correspondent Thomas Erdbrink. 

"Ze heeft de afgelopen maanden relatief veel volgers gekregen. Uit protest dragen vrouwen op woensdag een witte hoofddoek of doen de hoofddoek helemaal af."

Toch is er op straat in Teheran niet veel van te zien. "Dat klinkt tegenstrijdig, maar Iran is een land met 80 miljoen mensen. Een foto op internet is snel geplaatst en verspreid. Zo lijkt het een heel groot protest, maar als je naar de cijfers kijkt is dat niet zo."

Het is wel zo dat veel Iraanse vrouwen in de steden een hoofddoek wel een beetje zat zijn, legt Thomas uit. "Er zijn hier strikte regels, het is verplicht om een hoofddoek te dragen."

De afgelopen jaren is er een enorme middenklasse ontstaan. "Dat zijn mensen die op een bepaalde manier willen leven, net zoals mensen in het Westen. Ze gaan bijvoorbeeld meer alcohol drinken en strijden voor burgerrechten. Ze zoeken de grens op. Het ongenoegen over die hoofddoek moet je een beetje in die achtergrond zien."

De situatie voor vrouwen in Iran is wel een stuk beter dan mensen denken, meent hij. "Maar vrouwen zijn wel echt achtergesteld in vergelijking met mannen. Als Iraanse vrouw is het bijvoorbeeld moeilijk om een scheiding aan te vragen. Als man kan dat binnen twee minuten."

De president heeft beloofd dat hij ook vrouwen zou aanstellen in het kabinet. "Maar dat is niet gebeurd. Dat laat zien dat er voor vrouwen nog geen plek is in topposities. Als het aankomt op echte veranderingen, dan worden vrouwen nog steeds achtergesteld."