Fragment

Guaidó roept leger Venezuela op tot revolutie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Guaidó roept leger Venezuela op tot revolutie

De Venezolaanse oppositieleider Guaidó zegt dat zijn plan om president Maduro te verdrijven in de laatste fase is aanbeland. In een video die op sociale media is verspreid roept hij militairen op om de straat op te gaan. Als zij dat doen, verdedigen ze de Venezolaanse grondwet, zegt hij.

Guaidó deed de oproep nabij de militaire basis La Carlota in hoofdstad Caracas, in het gezelschap van een groep militairen en zijn leermeester Leopoldo López. Dat laatste is een provocatie aan het adres van de regering: López zit al jaren in huisarrest omdat hij als oppositieleider tegenstanders van Maduro zou hebben aangezet tot rellen.

López heeft in zijn eerste publieke optreden sinds 2014 laten weten dat hij is bevrijd door het leger. Hij heeft Venezolanen opgeroepen om vreedzaam de straat op te gaan. Morgen staat een grote anti-regeringsbetoging gepland.

"De situatie in Caracas is op dit moment erg onduidelijk", zegt correspondent Marc Bessems. "De overheid probeert sociale media te blokkeren, dus het is lastig om informatie te krijgen."