Fragment

Erdogan zet alles op alles om mee te praten over Syrië

  1. Fragmentenchevron right
  2. Erdogan zet alles op alles om mee te praten over Syrië

De Turkse president Erdogan is vandaag op bezoek bij zijn Russische ambtgenoot in Sochi. Erdogan heeft daar maar één missie: een plek opeisen voor Turkije in de vredesonderhandelingen over Syrië. 

Het Kremlin meldde dit weekend dat de Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump het eens zijn over de aanpak van de crisis in Syrië. Volgens Moskou roepen de wereldleiders alle partijen in Syrië op deel te nemen aan vredesbesprekingen in Genève, waarvan het vervolg mogelijk eind november in de Zwitserse stad Genève wordt gehouden. 

Onderspit

De Turken willen koste wat kost deelnemen aan die besprekingen, zegt Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse Talen en Cultuur aan de Universiteit Leiden. “Hun grootste angst is om er niet bij te zijn wanneer uiteindelijk de definitieve kaart van Syrië getekend gaat worden”. Volgens Zürcher willen de Turken voorkomen dat de aan Turkije grenzende provincie Idlib, het laatste gebied dat nog in handen is van de Syrische oppositie, met geweld wordt ingenomen door het regeringsleger. “De laatste groepen die Turkije dan steunt, delven dan het onderspit.”

Nog zorgwekkender voor Turkije: de onafhankelijkheidswens van Syrische Koerden. “Turkije is bang dat de regering in Damascus met steun van de Russen uiteindelijk in zal stemmen met een vorm van Koerdische autonomie. Dan zijn eigenlijk alle strategische doelen van Turkije verloren”, legt Zürcher uit. 

Invloed

Turkije heeft vanaf het begin af aan belangen gehad in Syrië die haaks staan op die van Rusland en de Verenigde Staten. “Voor de Turken draaide het om de strijd tegen president Assad en tegen de Koerden. Dus dat zijn hele andere prioriteiten dan Rusland, dat in de eerste plaats Assad wil beschermen, en de Verenigde Staten, die het in de eerste plaats ging om de strijd tegen IS.” 

Zürcher acht de kans groot dat Erdogan er in slaagt een plek aan de onderhandelingstafel te veroveren, maar denkt niet dat Turkije dan veel in de melk te brokkelen heeft. "De grote spelers in Syrië op dit moment – de Amerikanen, de Koerden, de Russen en president Assad”, zijn groepen waar Turkije hele slechte relaties mee heeft”, vertelt Zürcher. “En de groepen die Turkije altijd heeft gesteund, kunnen op eigen kracht niks klaarspelen.”