Fragment

Britse jongeren staan in de rij voor 'cultheld' Corbyn

  1. Fragmentenchevron right
  2. Britse jongeren staan in de rij voor 'cultheld' Corbyn

Waar Labour-leider Jeremy Corbyn ook gaat, hij wordt tegenwoordig overal gevolgd door het beroemde baslijntje van Seven Nation Army. 'Oh Jeremy Corbyn', zingt de menigte hem op de melodie toe. De Britse politicus is populairder dan ooit. 


Hoe anders zag het er nog geen jaar geleden uit. Driekwart van de Labour-fractie in het Lagerhuis wilde via een motie van wantrouwen van hem af, vond hem te radicaal links en zag in hem allesbehalve een toekomstig minister-president. Maar dankzij de gewone leden bleef hij na een leiderschapsverkiezing in het zadel.
InktpatronenPremier Theresa May schreef in juni vervroegde verkiezingen uit omdat ze dacht eenvoudig te kunnen profiteren van haar zwakke concurrent bij Labour. Maar niets bleek minder waar; Corbyn deed het veel beter dan verwacht terwijl May beroerd presteerde. Overigens kwam ze wel als winnaar uit de bus, zij het met gevoelig zetelverlies.
Corbyn groeit steeds meer uit tot cultheld binnen de Labour-partij, vertelt correspondent Tim de Wit in NOS Met het Oog op Morgen. De politicus is met name populair onder jonge Britten. "Jongeren staan in de rij om hem te zien spreken." Een typische politicus is het niet, weet De Wit. "Hij is heel ideologisch, wars van alle poespas. Hij draagt tweedehands pakken die hij op de markt koopt en als parlementslid declareerde hij alleen inktpatronen. Daar voelen zich jongeren tot aangetrokken." 


BrexitMet Corbyn aan het roer, blaakt de Labour-partij van het zelfvertrouwen. In jaren is de macht niet zo dichtbij geweest, denken veel partijleden. Corbyn is deze week het stralende middelpunt van het Labour-congres in de Britse badplaats Brighton. 
Alleen worstelt Labour op het congres enorm met het belangrijkste vraagstuk van dit moment: brexit. Want net als de Conservatieven, zijn ook de Britse sociaal-democraten het er intern niet eens over hoe het leven er buiten de EU uit moet zien. Veel Londense Labour-parlementariërs willen een zachte brexit, waarbij de Britten lid blijven van de Europese gemeenschappelijke markt. Daardoor verandert er voor de handel en het vrije verkeer van personen zo min mogelijk.
Maar Corbyn zelf heeft al meerdere keren gezegd dat uit de EU stappen wat hem betreft ook betekent dat Groot-Brittannië de interne markt verlaat. Hij is zelf nooit een groot fan geweest van de EU en voerde ook haast onzichtbaar campagne in de aanloop naar het referendum. Daarnaast weet hij ook dat zijn achterban verdeeld is: een derde van de Labour-kiezers stemde voor de brexit, twee derde tegen.

OntwijkenHet congres in Brighton besloot na een stemming zelfs om een brexit-motie over de interne markt niet te behandelen. Met steun van veel Corbyn-aanhangers. "Ik vind het onbegrijpelijk dat we dit niet bespreken", zei parlementariër Chuka Umunna. "We moeten dit debat niet ontwijken, we moeten erin vooroplopen."
Voorlopig draagt de meerderheid van de partijleden hem op handen. En Corbyn weet: zolang hij zo populair is als nu komt hij er ook mee weg om de moeilijke brexit-vragen niet concreet te beantwoorden.