Fragment

AMC maakt duur medicijn gewoon zelf

  1. Fragmentenchevron right
  2. AMC maakt duur medicijn gewoon zelf

Een wereldprimeur in de strijd tegen zeer dure geneesmiddelen. De apotheek van het AMC in Amsterdam gaat een medicijn maken tegen een zeldzame ziekte en de zorgverzekeraars gaan dat vergoeden. Het bestaande, identieke middel van farmaceut Leadiant wordt niet langer vergoed na een drastische prijsverhoging. Het gaat om CDCA dat al tientallen jaren in gebruik is voor de behandeling van patiënten met de erfelijke stofwisselingsziekte CTX.

Sinds juni vorig jaar is de prijs van het middel van Leadiant fors gestegen, met minstens 120.000 euro per patiënt per jaar. Tot 1 april van dit jaar is dat bedrag betaald door de verzekeraars, maar intussen was het AMC wel al begonnen met de voorbereidingen voor de eigen bereiding van precies hetzelfde medicijn.

Er geldt de regel dat dit soort magistrale bereidingen (geneesmiddelen gemaakt in apotheken) alleen wordt vergoed als er geen alternatief op de markt was. Nu dat er wel is, zullen verzekeraars het medicijn van het AMC gewoon vergoeden. De kosten bedragen 20.000 tot 25.000 euro, aanzienlijk minder dan het tarief van Leadiant, zo'n 200.000 euro.

Het is voor het eerst dat wordt besloten om de veel goedkopere magistrale bereiding van een medicijn te vergoeden en het middel van de farmaceut niet. En dat gebeurt expliciet omdat zij de door Leadiant gevraagde prijs voor CDCA ongefundeerd hoog vinden.