Fragment

Zo kun je als blinde toch naar een circus

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zo kun je als blinde toch naar een circus

Een draadloze koptelefoon met een zendertje en een enthousiaste tolk, dat is alles wat er voor nodig is om blinden en slechtzienden een ‘normale’ voorstelling te laten ervaren. Via de blindentolk horen zij wat er gebeurt en – helemaal in de sfeer van de act - hoe alles eruit ziet. In de circusvoorstelling Fraaie Fratsen! van Wintercircus Arlette Hanson maak je als blinde minstens zo veel mee als ziende. 

Van tevoren kunnen blinden het circus voelen. Dat leidt soms tot nieuwe ontdekkingen. "Nu voelde ik voor het eerst een trapeze en ik had werkelijk nooit geweten hoe zwaar die was", vertelt een dolenthousiaste Dominique Bos in NOS Met het Oog op Morgen. 

Hilbert Geerling heeft zich gespecialiseerd in het verzorgen van audiocommentaar bij voorstellingen. Hij vindt zijn werk wel te vergelijken met dat van een voetbalcommentator. "Ik vertel gewoon precies wat er te zien is en dat doet de voetbalcommentator natuurlijk ook. Ik moet altijd ietsje van tevoren al zeggen wat er gaat gebeuren, zodat de blinden en slechtzienden op hetzelfde moment beginnen te klappen als de mensen die de voorstelling kunnen zien".

Live in de studio geeft Geerling een uitvoering. Benieuwd hoe dat klinkt? Klik op het audiofragment!


Video niet beschikbaar

Video niet beschikbaar