Fragment

Catalanen kijken vandaag met ingehouden adem naar Madrid

  1. Fragmentenchevron right
  2. Catalanen kijken vandaag met ingehouden adem naar Madrid

Alle ogen zijn vandaag gericht op de Spaanse ministerraad, die vanaf 09.00 uur voor een spoedzitting bijeen is om te praten over Catalonië. Het is een uitzonderlijke bijeenkomst: normaal komt de raad alleen op vrijdag bij elkaar. Aan het eind van de middag kondigt president Rajoy aan welke vervolgstappen zijn regering gaat nemen. 


Regiopresident Carles Puigdemont liet Catalanen gisteravond eerst teleurgesteld en daarna verward achter. De leider zei tijdens zijn langverwachte toespraak het mandaat te hebben om onafhankelijkheid uit te roepen, maar schortte een besluit over afscheiding onmiddellijk voor een paar weken op om zo ruimte te scheppen voor onderhandelingen met de Spaanse regering. 
VerklaringEnkele uren later tekende het Catalaanse parlement een document waarin Catalonië zich onafhankelijk verklaart van Spanje. Of het document juridische waarde heeft, is nog onduidelijk. "Mensen die ik in Barcelona spreek, denken dat het mogelijk een 'bom' is die tot ontploffing kan worden bracht als Madrid besluit grondwetsartikel 155 te gebruiken", zegt correspondent Eva Wiessing in NOS Met het Oog op Morgen. 
Met artikel 155 kan Spanje de autonomie van Catalonië opheffen en het Catalaanse parlement ontbindenMadrid zei gisteren de toespraak van Puigdemont wel degelijk als onafhankelijkheidsverklaring te zien. 
ArrestatieRajoy heeft niet alleen artikel 155 tot zijn beschikking, maar kan ook de staat van beleg afkondigen of de noodtoestand uitroepen. Met deze laatste maatregel komt het gezag in Madrid boven de deelstaatregering te staan.
Ook kan Madrid Puigdemont laten arresteren, maar volgens Rop Zoutberg is de kans klein dat dit daadwerkelijk gebeurt. "Rajoy zit in een moeilijk parket want Puigdemont heeft gezegd dat hij wil praten. Ga je een man arresteren die een dialoog wil? Dat is politiek heel moeilijk te verkopen”, aldus Zoutberg.