Fragment

Vooruitblik opening ambassade VS in Jeruzalem

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vooruitblik opening ambassade VS in Jeruzalem

In Israël is een receptie gegeven op het ministerie van Buitenlandse Zaken in aanloop naar de verhuizing van de Amerikaanse ambassade vandaag van Tel Aviv naar Jeruzalem. Eregasten zijn Trumps dochter Ivanka en haar man Jared Kushner. Veel uitgenodigde diplomaten uit andere landen lieten de bijeenkomst links liggen.

Het omstreden besluit van de Amerikaanse president Donald Trump in december om de ambassade te verplaatsen en Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël zorgde voor woede bij de Palestijnen. Zij willen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. Israël ziet Jeruzalem als zijn "eeuwige en onverdeelde hoofdstad".

Op de bijeenkomst op het ministerie was ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu onder de honderden gasten. "Volgens aanwezigen was hij in een triomfantelijke stemming", zei correspondent Arlene Gelderblom in het radioprogramma Met Het Oog op Morgen. Hij riep andere landen op om het Amerikaanse voorbeeld te volgen. Tot nu toe hebben slechts Guatemala en Paraguay besloten om dat te doen.