Fragment

Afscheid van het Joegoslaviëtribunaal

  1. Fragmentenchevron right
  2. Afscheid van het Joegoslaviëtribunaal

Na 24 jaar sluit het Joegoslaviëtribunaal volgende week definitiefzijn deuren. De Nederlandse rechter Fons Orie, die Ratko Mladic vorige maandveroordeelde tot levenslang, maakte honderden zittingsdagen mee bij hettribunaal. Na 16 jaar gaat hij met pensioen.

Het proces van de Bosnisch-Servische voormalig generaal Mladicwas een van de langste waar hij aan werkte. Orie zette Mladic meerdere keren dezaal uit, maar als rechter bleef hij altijd rustig. “Je moet niet boos worden,maar luisteren naar het verhaal van een verdachte en blootleggen wat er wel enniet aan klopt”, zegt Orie in NOS met hetOog op Morgen.

Het Joegoslaviëtribunaal is volgens de Nederlandse rechtervan onschatbare waarde geweest voor het internationaal strafrecht. Vrij snel naJoegoslaviëtribunaal kwam het Sierra Leone-tribunaal, gevolgd door het Libanontribunaal,het Oost-Timortribunaal en het Cambodja-tribunaal. “Mensen kondenverantwoordelijk zijn voor de meest gruwelijke misdaden maar na de processenvan Tokio en Neurenberg gebeurde daar niets meer mee”, zegt Orie. “Sinds het Joegoslaviëtribunaalis het niet meer vanzelfsprekend dat je met zoiets weg komt.”

Tijdens zijn zestien jaren bij het tribunaal heeft hij degruwelijkste verhalen voorbij horen komen. Zijn mensbeeld is hierdoor nietverandert. “Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat mensen, alle mensen,onder omstandigheden dingen doen die niet kunnen”, aldus Orie.