Fragment

Zandvoort droomt van een grand prix

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zandvoort droomt van een grand prix

Vandaag wordt het haalbaarheidsonderzoek naar een Formule 1 grand prix in Zandvoort gepresenteerd. Nu Max Verstappen zo goed presteert, heerst er in Nederland een Formule 1-koorts. Met schrijver en liefhebber Koen Vergeer fantaseren we over een eventuele 'ronde van Zandvoort'. 

"Zandvoort is een heel bijzonder circuit, door de mooie ligging in de duinen en aan zee. Buitenlandse coureurs vinden het een geweldige baan, met name de blinde bocht omhoog achteraan het circuit."

Centjes kosten

Het circuit oud, dus een Nederlandse grand prix zal heel wat voeten in de aarde hebben. "Het zal centjes kosten", aldus Vergeer, "maar waar een wil is, is een weg. Ook buiten het circuit moet er het nodige gebeuren. Met een beetje zon staat er vanaf Haarlem file en zit het treintje op het enkelspoor naar de badplaats bomvol."

Over geluidsoverlast en milieuschade in het kwetsbare duingebied maakt Vergeer zich geen zorgen. "Formule 1 maakt niet zo veel lawaai meer en die vogeltjes in de duinen weten inmiddels wel dat er af en toe een auto voorbij komt."

Concurrentie

Als er een grand prix in Zandvoort komt, zal een andere locatie in het buitenland af moeten vallen. "Een zandbank als Bahrein of Abu Dhabi kan er wel uit, hoewel daar wel het geld verdiend wordt. We kunnen de race ook delen met Spa in België of Hockenheim in Duitsland. Dan doen we het ene jaar wel en het andere jaar niet."

Ook binnen Nederland is er de nodige concurrentie. Zo wil de TT Assen een racelicentie en zijn er in Rotterdam plannen voor een straatrace. "Zie je het al voor je? Een straatrace over klinkers en auto's die botsen tegen trams. De race hoort gewoon in Zandvoort."