Fragment

Sekteleider en moordenaar Charles Manson schreef een Beach Boys-song

  1. Fragmentenchevron right
  2. Sekteleider en moordenaar Charles Manson schreef een Beach Boys-song

Charles Manson werd internationaal bekend als moordenaar en sekteleider. Als het aan hemzelf had gelegen, was hij wereldberoemd geworden als muzikant. Door zijn pogingen om het te maken in de muziekwereld is zijn naam, behalve met geweld, ook onlosmakelijk verbonden met de popcultuur.

Zangers zongen door hem geschreven teksten en bands ontlenen hun naam aan Manson en zijn volgelingen. De Beach Boys vormden in 1968 het door Manson geschreven nummer Cease to Exist om in Never Lean Not to Love.

Deuropening

Manson leerde in dat jaar Dennis Wilson, de drummer van de Beach Boys en de boer van Brian Wilson, kennen. De drummer gaf twee jonge vrouwen een lift en liet ze bij hem slapen. “De volgende ochtend stond Charles Manson ineens in zijn deuropening”, zegt muziekjournalist Gijsbert Kamer in NOS Met het Oog op Morgen.

Tussen de twee mannen bloeide een merkwaardige vriendschap op. De charismatische sekteleider kon Wilson goed gebruiken voor zijn muzikale carrière. “Wilson was nogal naïef en koppelde hem aan zijn broer.” Manson trok een tijdje op met de band, die op dat moment op het hoogte punt van zijn roem was. Wilson sleutelde aan Mansons nummer Cease to Exist. Onder de naam Never Learn not to Love kwam het op het Beach Boys-album ‘20/20’ terecht.

Kogel

Hoewel de charismatische sekteleider ervan overtuigd was dat hij groot muzikaal talent had, was hij volgens Kamer geen goede muzikant. "Ik heb een rond 1970 vrijgekomen opname van Manson gehoord en dat is niet zo best. Hij speelt een beetje gitaar en zingt een beetje met een bluesachtergrond. Het is eigenlijk niks."

De vriendschap tussen Wilson en Manson bekoelde begin 1969. Manson beschuldigde de drummer ervan zijn nummer zonder toestemming te hebben gebruikt. Niet veel later vond Wilson een kogel op zijn hoofdkussen.

Het Beach Boys-lid had Manson tegen die tijd al wel voorgesteld aan Terry Melcher, één van de meest invloedrijke producers in Californië. Melcher woonde in het huis waar de Manson Family later de beruchte moorden zou plegen. De producer nam twee nummers op met Manson maar weigerde die uit te brengen. Mogelijk wilde de sekteleider wraak nemen. "Hij wist dondersgoed dat Melcher er niet meer woonde, maar wilde waarschijnlijk angst bij hem zaaien", aldus Kamer.