Fragment

Waarom Erdogan het gemunt heeft op journalist Can Dündar

  1. Fragmentenchevron right
  2. Waarom Erdogan het gemunt heeft op journalist Can Dündar

Journalist Can Dündar wordt gezien als icoon van de onafhankelijke journalistiek in Turkije. Hij is gevlucht uit eigen land en overleefde een aanslag op zijn leven. Vanavond spreekt hij in Amsterdam, iets dat hij eerder niet durfde.

"Hij is een republikein in hart en nieren, een seculiere man", schetst schrijver en journalist Erdal Balci hem in Met het Oog op Morgen. "Maar hij is ook een ongelukkige man, ik zou niet met hem willen ruilen. Want hij kan zijn familie niet zien."

Dündar houdt vanavond de Vrijheidslezing van debatcentrum De Balie. Vorige week bedankte hij nog voor de uitnodiging omdat hij niet naar Nederland durfde te reizen. De Turkse justitie heeft Interpol namelijk gevraagd om een arrestatiebevel tegen hem uit te vaardigen.

Nederlandse politici vroegen om garanties dat Dündar niet wordt opgepakt. Die garantie is er nog niet, maar na die oproep durft hij het aan, zei directeur Yoeri Albrecht van De Balie eerder.

Vorig jaar zegde Dündar ook een lezing af in Den Haag en hij heeft goede redenen om voorzichtig te zijn in het openbaar. In mei vorig jaar probeerde een man Dündar dood te schieten voor de rechtbank in Istanbul. Dündar overleefde de aanslag. Balci: "De dader had hem gemakkelijk dood kunnen schieten, maar dat is niet gebeurd. Ik denk dat hij hem bang wilde maken, ook als signaal naar andere journalisten."

Waarom Dündar zo in ongenade is gevallen, heeft te maken met zijn tijd als hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet. Hij liet toen een stuk plaatsen over Turkse vrachtwagens die met wapens richting Syrië gingen.

"Terwijl de Turkse regering altijd heeft volgehouden dat ze alleen hulpgoederen stuurden. Uit die foto's bleek dat het misschien niet om hulpgoederen ging en daar werd Erdogan zenuwachtig van. Hij heeft het zich persoonlijk aangetrokken. Erdogan heeft gezegd: ik ga het je betaald zetten, Can Dündar."

Dündar heeft in de cel gezeten voor die publicatie. Later werd hij vrijgelaten, maar de zaak loopt nog steeds. Dündar is naar Duitsland gevlucht. "Zijn vrouw is nog wel in Turkije en zij mag het land niet uit. Ze hebben elkaar dus al anderhalf jaar niet gezien."

Zelf verwacht Dündar dat hij niet uitgeleverd zal worden aan Turkije, zo zei hij vorige week tegen Nieuwsuur. Al blijft hij voorzichtig, want 'uiteindelijk is voor een dictator niemand veilig'.