Fragment

Trumps oud-campagnechef Manafort aangeklaagd voor witwassen en fraude

  1. Fragmentenchevron right
  2. Trumps oud-campagnechef Manafort aangeklaagd voor witwassen en fraude

Oud-campagnemanager van president Trump Paul Manafort is door speciaal aanklager Robert Mueller in staat van beschuldiging gesteld. Hij wordt onder meer verdacht van het witwassen van 18 miljoen dollar, fraude, heimelijk werk voor een buitenlandse mogendheid en het afleggen van valse verklaringen. Alle aanklachten hebben te maken met zijn eerdere activiteiten voor de Oekraïense oud-president Janoekovitsj, vertelt Amerika-deskundige Koen Petersen in NOS Met het Oog op Morgen.

Manafort heeft vanmiddag voor de federale rechter verklaard onschuldig te zijn aan hetgeen hem ten laste is gelegd. Ook Rick Gates, Manaforts assistent en zakenpartner die eveneens is aangeklaagd, heeft de aanklacht weersproken.

Het gaat om de eerste dagvaardingen die zijn uitgebracht in Muellers onderzoek. Robert Mueller werd dit voorjaar aangesteld om onderzoek te doen naar beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen door Rusland ten gunste van Trump en naar de rol van Trumps campagneteam. 

Een andere campagne-medewerker van Trump raakte gisteren ook in opspraak. George Papadopoulos, een buitenlandadviseur in het campagneteam van Trump is ook in verband gebracht met de Russische overheid. Uit vrijgegeven rechtbankdocumenten blijkt dat Papadopoulos eerder deze maand heeft bekend dat hij tegen de FBI heeft gelogen over zijn contact met een Russische professor die banden heeft met hoge Kremlin-functionarissen.

Papadopoulos kreeg medio maart 2016 van de Rus te horen dat hij duizenden e-mails had met belastende informatie over Hillary Clinton ("dirt"). Papadopoulos zou tegen de FBI hebben gezegd dat de Rus een onbeduidende figuur was, terwijl hij wist dat dat niet waar was. 

"Dit is voor Trump een veel groter probleem", zegt Petersen. "Het is nu bekend dat de professor contact had met het Kremlin en met Poetin. Dus dat maakt het lijntje tussen het Kremlin en de campagne van Trump wel heel erg concreet."

Ontmoeting met Poetin

Ook loog hij dat hij de Rus sprak voordat hij voor Trump werkte. Papadopoulos probeerde herhaaldelijk ontmoetingen te regelen tussen Russische functionarissen en vertegenwoordigers van Trumps campagne.