Fragment

Krijgt Liberia een profvoetballer als president?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Krijgt Liberia een profvoetballer als president?

Liberia kiest vandaag een nieuwe president. Er zijn wel twintig kandidaten in de race, waaronder een oud-voetballer, een voormalig rebellenleider en een model.

De twee meest serieuze kanshebbers zijn George Weah (de voetballer) en Joseph Boakai (de huidige vicepresident). Afrika-correspondent Bram Vermeulen is net terug uit Liberia. In NOS Met het Oog op Morgen schetst hij de kansen van de kandidaten.

Joseph Boakai (72)

Boakai is de man uit de stal van Ellen Johnson Sirleaf, de huidige president. "Hij is de grootste kanshebber volgens de opiniepeilingen", zegt Vermeulen. Boakai zet zich in voor onderwijs en infrastructuur. Opponenten zetten hem graag weg als oud en te ziek: "Sleepy Joe wordt hij ook wel genoemd, omdat hij vaak slaapt in het openbaar."

Hij moet het hebben van de erfenis van Sirleaf. Maar dat is volgens Vermeulen vooral een erfenis die in het Westen geëerd wordt. Zij heeft een Nobelprijs gewonnen en is de eerste vrouwelijke president in heel Afrika. "In Liberia is zij helemaal niet zo populair. Ze is misschien wel de vredesstichter, maar ze is ook beschuldigd van corruptie en nepotisme. Dus op straat voel ik een soort opluchting dat zij nu weggaat."

George Weah (51)

Concurrent George Weah is een bekend voetballer die voor Paris Saint Germain en AC Milan speelde. Hij doet voor de derde keer een gooi naar het presidentschap. Weah is populair onder jongeren en pleit voor gratis onderwijs. 

Weah koos een opvallende running mate, namelijk de ex van Charles Taylor. "Dat is een buitengewoon paradoxale keuze omdat Weah een lange geschiedenis heeft met Taylor. In 1995 stak een luitenant van Taylor het huis van de voetballer in brand en werden twee van zijn nichten verkracht. En toch kiest hij de ex van Taylor."

De presidentskandidaat benadrukt steeds dat het om de ex van Taylor gaat en dat zij niets met de omstreden president te maken heeft. "Maar in Liberia wordt gezegd dat Weah niet zeker is van zijn zaak en de rugdekking nodig heeft van de oude Taylor-elite." 

Charles Taylor is volgens Vermeulen toch nog populair in Liberia: "Met name op het platteland, daar wordt gezegd dat de ex de kar trekt en dat Weah daar achteraan loopt."  

Daarbij kan de keuze voor haar als running mate een etnischkwestie ten grondslag hebben. De Taylors zijn afstammelingen van Amerikaanseslaven, de stichters van Liberia. Terwijl Weah een inheemse Liberiaan is, netals Boakai.