Fragment

Veteraan: 'Mensen hebben geen flauw idee wat ik heb meegemaakt'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Veteraan: 'Mensen hebben geen flauw idee wat ik heb meegemaakt'

Na een militaire missie in oorlogsgebied is het voor militairen lastig om hun draai weer te vinden in Nederland. Veel militairen voelen zich zelfs ondergewaardeerd door de Nederlandse maatschappij. Korporaal Erik van der Meijde en ex-soldaat Erik, die niet met zijn achternaam in de media wil komen, weten dit als geen ander.

"Mensen in Nederland zijn er totaal niet mee bezig”, zegt Erik. Hij overleefde tijdens twee uitzendingen in Afghanistan zes vuurgevechten. "Ze hebben ook geen flauw idee wat je daar gedaan en meegemaakt hebt.”

Onderzoek

Uit onderzoek van het Veteraneninstituut blijkt dat ruim een kwart van de veteranen met gevechtservaring zich na terugkomst uit oorlogsgebied ondergewaardeerd voelt door de Nederlandse samenleving.

“Je voelt je als een Olympische sporter die een medaille verdient heeft”, zegt Erik in NOS Met het Oog op Morgen. Maar waar Olympische sporters bij terugkomst in Nederland als helden worden ontvangen, blijft het bij veteranen stil. Dat steekt hem. "Je wilt het niet uitspreken, maar stiekem voelt het wel zo."

Omsingeld

Korporaal Erik van der Meijde was  in 2006 op uitzending in de Afghaanse provincie Uruzgan toen zijn kamp werd omsingeld door Taliban-strijders. Terwijl strijders op hem schoten, rende hij een open veld over om een pantserrupsvoertuig te bereiken. “

Ook hij mist waardering. Op het moment dat van der Meijde werd uitgezonden, was de Nederlandse politiek verwikkeld in een discussie over de militaire inzet in die provincie. “Dan heb je niet echt het gevoel dat mensen trots op je zijn.” ,

Toch hij vindt het lastig om te zeggen hoe Nederland zijnveteranen wél moet behandelen. “Het zit hem in de kleine dingen”, denkt hij. “Belangstellingen waardering tonen voor wat wij doen.”