Fragment

Zó onthoud je de nieuwe kabinetsleden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zó onthoud je de nieuwe kabinetsleden

Na een flinke stoelendans stond het nieuwe kabinet gisteren lachend op het bordes. Eén van de dingen die opvallen: het zijn veel nieuwe gezichten. Wie zijn die vicepremiers, ministers en staatssecretarissen eigenlijk en hoe onthoudt je ze?

Tip van geheugenkampioen en hersenwetenschapper Boris Konrad: maak ezelsbruggetjes. "Het gaat om het gebruik van beelden, als je iets goed wil onthouden", vertelt hij in NOS Met het Oog op Morgen. 

In het geval van Cora van Nieuwenhuizen (VVD), de nieuwe minister van Infrastructuur en Milieu, denkt Konrad aan een koor en nieuwbouwwijken. "Ik beeld me in dat ze met een koor zingt voor mensen die in net opgeleverde huizen wonen. De meeste van die huizen zijn goed aangesloten op de infrastructuur. Eéntje staat onder water."

De nieuwe staatssecretaris Menno Snel (D66) van Financiën is volgens Konrad een eitje. Gewoon je inbeelden dat hij snel aan mensen vraagt of ze hun belasting willen betalen. 

En Tamara van Ark (VVD), staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid? "Dan denk ik aan de ark van Noach. Ze zorgt daar niet voor de dieren, maar wel voor haar tamagotchi. Als ik vraag waarom ze niks doet, antwoordt ze dat ze heel sociaal het werk overlaat aan andere mensen."

Rutte III telt 24 bewindspersonen: tien vrouwen en veertien mannen. Om wie het precies gaat, legt deze video je in nog geen drie minuten uit.