Fragment

Spanning in Belgische politiek om afgezette leider Catalonië

  1. Fragmentenchevron right
  2. Spanning in Belgische politiek om afgezette leider Catalonië

Premier Michel heeft zijn ministers verboden om contact op te nemen met de afgezette Catalaanse regiopresident Puigdemont. Dat geldt dus ook voor de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, lid van de Vlaams-nationalistische partij N-VA. Hij zei begin oktober nog dat zijn hart bij Catalonië ligt.

Ook op een lager niveau heeft Michel contacten met Puigdemont verboden. De Vlaamse regering mag ook geen gesprekken met hem hebben. De Vlaamse premier Geert Bourgeois heeft in het verleden geregeld contact gehad met de Catalaanse regiopresident.

Ongemakkelijk

Voor de Belgische regering is de situatie buitengewoon ongemakkelijk, zegt correspondent Arjan Noorlander in NOS Met het Oog op Morgen. 

Het is niet duidelijk waarom Puigdemont naar België is gereisd. In Spanje worden hij en andere Catalaanse leiders aangeklaagd voor rebellie, opruiing en misbruik van publieke gelden. Belgische media schrijven dat het voor de hand ligt dat Puigdemont politiek asiel wil aanvragen.

België is het enige land waar een inwoner van een ander EU-land dat kan doen. De andere landen verwijzen mensen die politieke problemen hebben terug naar eigen land, omdat ze ervan uitgaan dat het rechtssysteem in alle EU-landen op orde is.

Puigdemont heeft de Belgische mensenrechtenadvocaat Paul Bekaert in de arm genomen. Die zei dat er nog geen beslissing is genomen over een asielaanvraag.