Fragment

Het Oude Luxor Theater wordt 100

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Oude Luxor Theater wordt 100

Het Oude Luxor Theater in Rotterdam bestaat morgen 100 jaar en dat terwijl het gebouw in de Tweede Wereldoorlog maar net werd gemist door Duitse bommen en het net niet ten onder ging in de financiële crisis van de jaren 80. Het jubileum wordt gevierd met een speciale voorstelling van Paul de Leeuw en met een voorstelling van de gelegenheidsformatie Waardenburg en de Jong met Toren C.

Wilfried de Jong speelde graag in het Luxor, en veel artiesten die hij kent hebben datzelfde bijzondere gevoel bij het theater, vertelt hij. "Toon Hermans, Youp van het Hek, iedereen speelde er en bleef dan slapen in het Hilton."

Wat die zaal zo bijzonder maakt ligt onder meer aan de manier waarop hij is ingericht.  "Van rij 1 tot rij 33 loopt het in een streep door. Er zit geen balkon in. Dan lijkt het een diepe pijpenla, maar het is heel intiem", zegt De Jong. "En als mensen gaan lachen, dan gaat die zaal ook ‘rollen’. Alsof er een soort wuivend riet op en neer gaat."

Tegelijkertijd is het dan ook goed voelbaar als een voorstelling minder goed gaat: “Bert Visser zei daarover: dan hoor je alleen maar de afzuiging.”