Fragment

Voltooid Leven

  1. Fragmentenchevron right
  2. Voltooid Leven

Arts en stervensbegeleider Bert Keizer (foto: Uitgeverij Ambo Anthos) schreef het essay Voltooid - Nieuw Licht Op Een Zelfgekozen Dood. In Met het Oog op Morgen geeft hij zijn visie op (hulp bij) euthanasie en de Schotse filosoof David Hume. 

Keizer ziet dat steeds meer artsen worstelen met euthanasie-aanvragen. "Bij terminaal zieke patiënten werkt de dokter mee, maar er komen steeds meer nieuwe categorieën bij." Mensen met een voltooid leven vormen één van de voorbeelden die Keizer aanhaalt.

De stervensbegeleider pleit verder om de strafbaarheid van hulp bij zelfdoding te schrappen. "Die wet heeft tot nu toe goed dienst gedaan, maar heeft misschien zijn beste tijd gehad." Het toetsingssysteem waar artsen die hulp bij zelfdoding bieden aan zijn onderworpen noemt hij 'een wratje op het lichaam van het Nederlandse rechtsysteem'. "De rechter gaat zoeken naar een overmacht waardoor je het wel mocht doen wat je deed [hulp bij zelfdoding bieden, red]. Je wordt beoordeeld op grond van je eigen rapportage, dat is toch een beetje merkwaardig", aldus Keizer.