Fragment

Strijd tegen IS in Syrië kan nieuwe oorlog tegen Koerden worden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Strijd tegen IS in Syrië kan nieuwe oorlog tegen Koerden worden

Met de herovering van Raqqa is het einde van Islamitische Staat in zicht. De Koerden in Syrië staan sterker dan ooit, maar zullen het slim moeten spelen willen ze een status aparte in het nieuwe Syrië krijgen. 

"De Koerden hopen dat als de oorlog in Syrië op zijn eind loopt, ze worden beloond met een autonoom Koerdisch gebied binnen Syrië", legt arabist Leo Kwarten uit in NOS Met het Oog op Morgen. "Maar eigenlijk wil niemand dat, behalve de Koerden zelf."

De strijd tegen IS kan dan uiteindelijk een strijd tegen de Koerden worden, denkt Kwarten. "Nu nog niet, want alle legers zijn uitgeput. Het Syrische leger is echt niet bij machte om het op te nemen tegen de Koerden. Bovendien willen de Russen, die Assad steunen, nu ook niet dat er een confrontatie met de Amerikanen komt, die achter de Koerden staan."

Op de lange termijn verwacht Kwarten wel een conflict met de Koerden. Op Amerikaanse steun moeten de Koerden zich niet blindstaren, waarschuwt Kwarten. "De Koerden zijn dan wel 'the boots on the ground' voor de Amerikanen in de strijd tegen IS, maar als IS gereduceerd is, kun je je afvragen welke waarde ze nog hebben voor Amerika."

Steekspel

Kwarten betwijfelt sterk of de VS ook achter het idee van een autonoom gebied staat. "De Koerden hebben dan wel gevochten voor de Amerikanen, maar ook voor zichzelf natuurlijk. Toen Kobani bijna viel onder druk van IS hebben ze wapens en trainingen gekregen van de Amerikanen, dus ze moeten ook niet klagen."

Het diplomatieke steekspel over de toekomst van Syrië zal slim moeten worden gespeeld. Maar een autonoom Koerdisch gebied is volgens Kwarten juist geen garantie voor rust. "Hoe langer het gebied in handen is van de Syrische Koerden, hoe meer het een feit gaat worden. Maar niemand wil dat. Ik verwacht dat Assad en Erdogan nader tot elkaar gaan komen, want ze hebben nu een gemeenschappelijke vijand. En Assads droom blijft om het gezag van Damascus in heel Syrië te herstellen."