Fragment

'De waarheid over de dood van Maldonado maakt niet meer uit'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'De waarheid over de dood van Maldonado maakt niet meer uit'

Hoe is activist Santiago Maldonado om het leven gekomen? Het maakt niet meer uit, denkt Latijns-Amerika journalist Edwin Koopman. "Het effect van zijn dood op de politiek is al zo groot dat de realiteit niets meer uitmaakt", zegt Koopman in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Het lichaam van Maldonado werd vorige week ​gevonden in een rivier op een paar honderd meter van de plek waar op 1 augustus een demonstratie was. De activist demonstreerde voor de situatie van Mapuche-indianen, die willen hun grondgebied terug. Maldonado is niet meer gezien sinds 1 augustus en boze tongen beweren dat de politie iets te maken heeft met zijn dood.

De reactie van de Argentijnse president Mauricio Macri werkt die theorie in de hand, vindt Koopman. "Hij heeft de zaak ontzettend gebagatelliseerd. Hij heeft gezegd dat de politie er niets mee te maken had, terwijl er mensen zijn die Maldonado juist in handen van de politie hebben gezien. Het hele idee dat de politie schuldig is, is al bijna een feit voordat het is bewezen."

Daarbij raakt de zaak een Argentijns trauma: er wordt plotseling iemand vermist. "Tijdens de dictatuur zijn er duizenden mensen verdwenen. En nu gebeurt dat weer, terwijl er democratie is. Dat is voor veel Argentijnen onverteerbaar."

De verdwijning en vondst van Maldonado vielen precies in de campagnetijd voor de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag. "Dat heeft ontzettend veel commotie opgeleverd. Vooral van de oppositie, die greep de zaak aan als stok om Macri mee te slaan."

Koopman noemt het cynisch dat de dood van Maldonado zoveel stof doet opwaaien, ten koste van de discussie waar de activist eigenlijk om streed: de rechten van Mapuche-indianen. "Die voeren al anderhalve eeuw een strijd om grondgebied terug te krijgen. Je hoopt dat daar nu ook meer aan gedaan wordt, maar we weten het niet, en de meeste Argentijnen maakt het niets uit."