Fragment

'​We zijn geïndoctrineerd om te denken in wit en zwart'

  1. Fragmentenchevron right
  2. '​We zijn geïndoctrineerd om te denken in wit en zwart'

"De Nederlandse samenleving is niet zo open en multicultureel als we graag denken. Nederlanders denken nog te veel in wit en zwart". Die duidelijke woorden komen van kunstenaar en filmmaker Felix de Rooy, die gisteren in Amsterdam een Black Achievement Award won.

Met de uitreiking van die awards werd gisteravond de Black Achievement Month afgesloten. Daarin is stilgestaan bij bijdragen van zwarte mensen in de kunst, cultuur en wetenschap. De Rooy is blij met de prijs, maar vindt tegelijkertijd dat er te weinig aandacht is voor gemengde culturen.

Nuance

"We zijn al sinds de slavernij geïndoctrineerd om te denken in wit en zwart. Alles dat niet puur wit is, wordt momenteel als zwart gezien", zegt De Rooy in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Door die manier van denken is er te weinig oog voor Nederlanders die ouders uit verschillende culturen hebben, vindt De Rooy. "Nederland telt al generaties lang mensen die van gemengde komaf zijn, maar ze worden nooit in die nuance gezien. Je moet altijd een keuze maken tussen twee uitersten."

Als voorbeeld geeft hij de voormalige Amerikaanse president Barack Obama. "Hij wordt gezien als eerste zwarte president, terwijl hij toch echt negen maanden is gedragen door een witte moeder. Haar hele culturele en etnische inbreng lijkt er niet toe te doen."

Feestje

De Rooy zelf heeft zowel Europees, Afrikaans als Zuid-Amerikaans bloed. Die gemengde afkomst gebruikt hij in zijn werk "Ik ben óók zwart, maar niet alleen zwart", zegt hij daarover. De Rooy trok eerder landelijke aandacht met tentoonstellingen als Wit over Zwart. Ook won hij een Gouden Kalf met de film Ava & Gabriel.

Dat in de maand oktober zwarte verdiensten juist apart worden belicht, vindt De Rooy niet in contrast staan met zijn eigen missie om aandacht te vragen voor gemengde culturen. "De Nederlandse maatschappij is anno 2017 nog niet inclusief. Daarom moet je je als zwarte minderheid juist profileren. Als je mij nooit uitnodigt op een feestje, bouw ik mijn eigen feestje wel om gezien te worden."