Fragment

'Regeren is meer dan beleidsmaatregelen uitvoeren en geld uitgeven'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Regeren is meer dan beleidsmaatregelen uitvoeren en geld uitgeven'

Om onbehagen en onzekerheid in de samenleving te verminderen, moet Rutte III ook letten op kwetsbare groepen. Dat zegt Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in NOS Met het Oog op Morgen. "Regeren is meer dan beleidsmaatregelen uitvoeren en geld uitgeven." 

Putters is twee keer aangeschoven aan de onderhandelingstafel om de visie van het SCP te geven. De directeur is positief over het regeerakkoord, maar ziet ook ruimte voor verbetering. 

Middenweg

Rutte III, dat de middenklasse een forse lastenverlichting wil geven, slaat volgens Putters een veelbelovende weg in. "Het kabinet kiest nu sterk voor de route van het midden: het onbehagen van Nederlanders aanpakken door de positie van middengroepen te versterken. Dat is kansrijk."

Onbehagen en onzekerheid zijn nog steeds sterk vertegenwoordigd in Nederland, ziet Putters. "Niet iedereen voelt zich thuis in zijn eigen buurt en veel mensen zijn onzeker over de toekomst. Ze maken zich bijvoorbeeld zorgen over de invloed van technologie op hun baan." Volgens de directeur maakt deze groep zo'n dertig procent uit van de Nederlandse samenleving.

Gelijke kansen

Putters noemt, naast veiligheid in wijken, gelijke kansen op school en het verkleinen van spanningen tussen bevolkingsgroepen als belangrijke actiepunten voor Rutte III. “Dit zou je voor alle groepen goed uit willen laten pakken. Het wordt een belangrijke toetssteen voor de uitvoering van de maatregelen in dit akkoord.” 

Hij vraagt zich af of het regeerakkoord voldoende doet voor de onderkant van de middenklasse en kwetsbare groepen. "Een grote groep Nederlanders, bijvoorbeeld zzp’ers of mensen die in de zorg werken, weet niet of ze aan het einde van het jaar alle rekeningen kunnen betalen. Als je het onbehagen en onzekerheid in de samenleving wilt wegnemen, zal je ook voor deze groep wat moeten doen. Of deze groepen er ook op vooruit gaan, moet de praktijk uitwijzen."

Video niet beschikbaar