Fragment

Dit is de politieke zondebok van Hongarije

  1. Fragmentenchevron right
  2. Dit is de politieke zondebok van Hongarije

Hij doneerde miljoenen aan Hongaarse NGO’s en onderwijsinstellingen, maar nu geldt hij als politieke boeman. De 87-jarige miljardair George Soros is het gezicht geworden van een anti-migratiecampagne van de Hongaarse premier Victor Orban.

‘Laat Soros niet als laatste lachen’. Deze tekst is op billboards te lezen die in elk Hongaars dorpje of stadje staan. "Orban heeft hem uitgeroepen tot staatsvijand nummer één", zegt correspondent Tijn Sadee in NOS Met het Oog op Morgen.

Zondebok

Soros is kosmopoliet, extreem rijk en doneert veel geld aan onafhankelijke organisaties en buitenlandse politieke campagnes. “Dat maakt hem niet alleen de ideale zondebok. Hij wordt afgeschilderd als de man die verantwoordelijk is voor de instroom van miljoenen migranten”, zegt Sadee.

En dat is opmerkelijk: Hongarije telt sinds de Europese vluchtelingencrisis hoogstens een paar duizend extra migranten. Toch probeert Orban Hongaren bang te maken. “Hij wil via deze campagne angst zaaien voor migranten en het verlies van de eigenheid van Hongarije. Hij ziet dat in Polen, Tsjechië en zelfs in Oostenrijk zo'n aanpak goed werkt.”

Binnen- en buitenlandse media merken op dat er ook een anti-semitisch component aan de campagne lijkt te kleven. “De regering van Orban erkent dit in alle toonaarden, maar veel Hongaren die ik spreek denken er ook zo over.”