Kan hersenstimulatie diabetes verhelpen?
- Fragmenten
- Kan hersenstimulatie diabetes verhelpen?
Wetenschappers van het Academisch Medisch Centrum en de universiteit Yale in de Verenigde Staten deden een opmerkelijk onderzoek in de strijd tegen diabetes type 2. Bij deze vorm van suikerziekte is het lichaam onvoldoende in staat om met het hormoon insuline de suiker in het bloed af te breken. Medicijnen en insulinespuiten hiervoor zijn doorheen de tijd steeds minder effectief.
Maar door een bepaald hersengebied met elektroden te stimuleren (zogenaamde diepe breinstimulatie oftewel DBS) konden de onderzoekers er bij hun 15 proefpersonen (inclusief 1 diabetes-patiënt) toch voor zorgen dat het lichaam de werking van insuline verhoogt. En daarmee verlaagt de suiker in het bloed ook.
Hoewel het echte onderzoek op diabetes-patiënten moet beginnen, is het de eerste keer dat dit effect bij mensen is aangetoond. Desondanks klinkt DBS inzetten in de strijd van diabetes niet evident. Zou je het nu al kunnen? Willen patiënten zich wel laten opereren om elektroden in hun hersenen te plaatsen? Wat met mogelijke bij-effecten? We vragen het aan Mireille Serlie, Internist-endocrinoloog van het Academisch Medisch Centrum en onderzoeksleider van deze studie.
Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Science Translational Medicine.