Naar homepage
Fragment

'Daders worden te snel aan de digitale schandpaal genageld'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Daders worden te snel aan de digitale schandpaal genageld'

Een huisarts in Limburg is voor de derde keer aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van zijn patiënten. De huisarts moest al in 2018 voor de rechter verschijnen. Maar na de aangifte van twee oud-patiënten werd de man gisteren gearresteerd. Deze zaak loopt nu nog. 

Seksueel misbruik en intimidatie is sinds 2017 steeds meer bespreekbaar. Toen werd de MeToo-beweging gestart. De MeToo beweging is een beweging tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. En het begon in oktober 2017 op twitter met de hashtag MeToo. Het ging toen viral in verschillende landen. Wie namelijk #MeToo in een bericht plaatste gaf daarmee aan met seksuele intimidatie, aanranding of seksueel misbruik te hebben ondervonden. De hashtag werd breed gebruikt nadat Hollywood-producent Harvey Weinstein door verschillende vrouwen van seksuele intimidatie was beticht. Het aantal meldingen van seksuele intimidatie op Nederlandse universiteiten is in twee jaar tijd verdubbeld. In 2016 werd 52 keer melding gedaan van seksuele intimidatie, in 2017 gebeurde dat 72 maal en in 2018 was er sprake van 101 meldingen. De meeste meldingen kwamen vanuit de Universiteit van Amsterdam. 

Het melden van seksuele intimidatie lijkt telkens meer van deze tijd. De MeToo beweging heeft geholpen voor vele vrouwen om uit te komen voor het onrecht dat hun is aangedaan. Maar is het wel okay om mensen zo aan de digitale schandpaal te hangen? En is het allemaal wel waar of doen mensen nu mee om relevant te zijn?

Daarom bespraken we de volgende stelling: Daders worden te snel aan de digitale schandpaal genageld.