Fragment

Oorspronkelijke bewoners ondervinden alleen nadelen van wijkvernieuwing

  1. Fragmentenchevron right
  2. Oorspronkelijke bewoners ondervinden alleen nadelen van wijkvernieuwing

“Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren er altijd al” heet het nieuwe boek van Massi Hutak dat gaat over zijn buurt Amsterdam-Noord. En dan in het bijzonder dat die wijk last heeft van gentrificatie. Gentrificatie is een duur woord voor het investeren in voorheen verwaarloosde wijken. Oftewel, het vernieuwen van deze wijken. 
Het opknappen van de wijken zorgt ervoor dat er rijkere mensen aangetrokken worden. Ze gaan onder andere in dure nieuwbouw-huizen wonen. Vervolgens komen er ook allemaal hippe koffietentjes en winkels in de wijk. Dit alles zorgt ervoor dat de wijk meer waard wordt. Voor de oorspronkelijke bewoners betekent dit een verhoging van de huurprijzen en het verdwijnen van authentieke winkeltjes. En uiteindelijk worden die bewoners naar andere plekken toe gedreven. Daarmee verdwijnt ook het karakter en de cultuur van zo’n wijk.

Nu ben ik heel erg benieuwd, wat vind jij van het onderwerp? Zorgt vernieuwing inderdaad voor een betere stad? Of ben je het met Massi Hutak eens dat het erg is dat de oorspronkelijke bewoners verjaagd worden? Ik praat er graag met je over aan de hand van de stelling: “Oorspronkelijke bewoners ondervinden alleen nadelen van wijkvernieuwing.”