Fragment

'De privacy van slachtoffers moet beter worden beschermd'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'De privacy van slachtoffers moet beter worden beschermd'

Verdachten en daders zie je in de krant en op TV. Wij willen namelijk weten wie die mensen zijn die de politie zoekt. Tarik Z., Jos B., Cees H. en nog vele anderen worden beschermd door de privacywetgeving voor verdachten. Want een verdachte krijgt een zwart balkje op beeldmateriaal of we gebruiken alleen de eerste letter van de achternaam. Dat zijn de manieren om verdachten te beschermen tegen de media, zodat ze na hun vrijlating een leven kunnen opbouwen. 


Slachtofferhulp Nederland heeft een nieuwe campagne gelanceerd: Het witte balkje. Dit naar aanleiding van de Dag van het Slachtoffer waarop de privacy van slachtoffers centraal staat. Slachtofferhulp Nederland merkt dat veel slachtoffers niet weten dat ze tijdens een strafproces ook het recht hebben om anoniem te blijven. En ze zeggen dat ondanks allerlei regels, de identiteitsbescherming van slachtoffers niet is wat het moet zijn. Zo zou een verdachte makkelijk toegang krijgen tot persoonlijke gegevens in het dossier. 


Het is een moeilijk onderwerp om over te praten. Veel advocaten en rechters weten niet zeker wat het beste is voor een goed proces. Daarom bespraken we de volgende stelling: De privacy van slachtoffers moet beter worden beschermd.