Fragment

Moderne slavernij ook in Nederland een probleem

  1. Fragmentenchevron right
  2. Moderne slavernij ook in Nederland een probleem

Ze ging naar India voor een yoga-vakantie, maar van yoga kwam het niet toen ze in haar hotel de kleine Renoeka ontmoette, een meisje dat in een hete warme ruimte naast de keuken woont en al het huishoudelijke werk moet doen. Ze mag niet naar buiten en gaat niet naar school.

De ontmoeting met de huisslaaf Renoeka verandert de vakantie van schrijfster Soesma Radja volkomen. Ze probeert haar te helpen. 


Slavernij in Nederland

Dit soort verhalen van moderne slavernij horen in onze beeldvorming vooral thuis in arme landen. Maar ook in Nederland leven veel mensen in een situatie van uitbuiting en afhankelijkheid. Sandra Claassen van Fairwork, een organisatie die het opneemt voor mensen de als moderne slaven worden uitgebuit, vertelt dat er naar schatting in Nederland 17.500 mensen in zo'n situatie leven.

Het gaat dan met name om mensen die uit het buitenland komen om hier te werken. Bijvoorbeeld mensen uit Oost-Europa, die hier komen werken in de bouw, vleesverwerking of de tuinbouw. Vaak zijn het mensen die voor meer dan een element in het leven afhankelijk zijn van hun werkgever. Ze krijgen bijvoorbeeld ook huisvesting, eten en transport. Als ze dan in opstand willen komen, tegen bijvoorbeeld de uitbuiting op de werkvloer, verliezen ze ook hun onderdak. Dat maakt deze mensen heel kwetsbaar. 

Ook gebeurt het vaak dat mensen uit het buitenland naar Nederland worden gehaald om hier in het huishouden te werken. Bij Fairwork is bijvoorbeeld een verhaal bekend van een minderjarig meisje dat uit Marokko naar Nederland werd gehaald om hier voor de gehandicapte zoon in haar gastgezin te zorgen. Vervolgens moest ze ook huishoudelijk werk doen bij kennissen en kreeg ze niet betaald voor al haar werk. 

Kopje thee 

Soesma Radja, schreef er het boek Madam is not good over, maar voegde ook daad bij woord: ze bevrijdde het meisje uit haar penibele situatie. En dat is ook de oproep die Sandra Claassen wil doen: kijk niet weg, maar stel je humaan op als je vermoedt dat er dit soort praktijken spelen. Een kopje thee kan voor iemand in een situatie van uitbuiting al het begin zijn om uit een hele nare situatie te komen.