Fragment

Dit is de Zondag: De Ongelooflijke Podcast met Heine Falcke en Marjolijn van Heemstra

  1. Fragmentenchevron right
  2. Dit is de Zondag: De Ongelooflijke Podcast met Heine Falcke en Marjolijn van Heemstra

In Dit is de Zondag een aflevering van de Ongelooflijke Podcast. In deze aflevering gaat David Boogerd in gesprek met Heine Falcke en Marjolijn van Heemstra over wat God, geloof en het heelal met elkaar te maken hebben. En natuurlijk stelt hij ook de vraag of wij als mensen nou alleen zijn in dit universum...

We ontdekken steeds meer over de miljarden sterren, planeten en zelfs zwarte gaten die ons universum rijk is. Heeft die ontdekkingsreis ook een religieuze betekenis?

Vroeger werden de zon, maan en sterren als goden aanbeden, en hoewel astrologie zo oud is als de weg naar Rome maakt het geloof in sterrenbeelden nu een opmerkelijke comeback onder veel jongeren. Is de kosmos steeds meer een bron van religieuze betekenis? Of gaan die nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen juist goed samen met het traditionelere geloof in een God? 

Heino Falcke is hoogleraar Astrodeeltjesfysica en radioastronomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2019 verwierf hij wereldfaam door, samen met een team van andere wetenschappers, de allereerste foto te maken van een zwart gat. Hij schreef er het boek 'Licht in de Duisternis' over, volgens de New Scientist het beste wetenschappelijke boek van 2020. Naast wetenschapper is Heino Falcke ook lekenpredikant, en staat hij regelmatig op de kansel. 

Marjolijn van Heemstra is godsdienstwetenschapper en schrijft al jaren over ruimtevaart voor De Correspondent. In haar boek 'In Lichtjaren heeft niemand haast' beschrijft ze hoe de ruimte ons kan helpen om anders, op een betekenisvollere manier, naar de aarde te kijken. Daarnaast is ze ook theatermaker en dichter. 

Wilt u meer van De Ongelooflijke Podcast horen? De Ongelooflijke Podcast is te beluisteren op Spotify of in uw favoriete podcast app.