Fragment

Nog steeds wonen Molukkers graag op Kampong Lunetten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nog steeds wonen Molukkers graag op Kampong Lunetten

Video niet beschikbaar

Als in 1951 KNIL-militairen met hun gezinnen in Nederland aankomen, is er grote behoefte aan woonruimte. Omdat men dacht dat het verblijf hier maar tijdelijk zou zijn, worden de Molukse families gehuisvest in de barakken van voormalig concentratiekampen. Zo ook in Vught, waar het terrein wordt omgedoopt tot woonoord Lunetten.

De woonomstandigheden zijn er slecht. Mensen wonen dicht op elkaar, er zijn amper sanitaire voorzieningen, de barakken zijn tochtig en veel mensen worden ziek. Toch hecht de Molukse gemeenschap veel waarde aan het woonoord. Wanneer de regering de barakken wil slopen, komen bewoners van Lunetten in opstand. Zij eisen dat hun "kampong" blijft bestaan en bovendien wordt verbeterd. En zo werd Lunetten in de jaren'90 volledig vernieuwd en is het inmiddels het enig overgebleven woonoord van Nederland.

In Dijkstra & Evenblij Ter Plekke vertelt Ton Latuhihin hoe het was om op te groeien op Kampong Lunetten en over de strijd voor behoud van het woonoord. Ook Neowa Renjaan is te gast. Zij zit in havo 5 en schreef dit jaar haar profielwerkstuk over het verlichten van trauma bij de Molukse gemeenschap. Zou zij zelf ooit naar het woonoord willen verhuizen?

Fotograaf : Croes, Rob C. / Anefo - Nationaal Archief