Fragment

Extra geld voor ouderenzorg moet niet alleen naar verpleeghuizen gaan

  1. Fragmentenchevron right
  2. Extra geld voor ouderenzorg moet niet alleen naar verpleeghuizen gaan

Volgens Liane den Haan, baas van ouderenorganisatie ANBO gaat het goed in de verpleeghuizen."Er zijn incidenten maar die worden uitvergroot." De verpleeghuiszorg is zelfs zo goed dat Nederland in de top 3 staat van in totaal 36 landen. Volgens Den Haan moet het extra geld eerlijk worden verdeeld over de ouderenzorg en niet alleen worden besteed aan de verpleeghuizen. Ze pleit hiervoor samen met diverse andere organisaties in een brief aan informateur Edith Schippers."Juist omdat maar 8 procent van de kwetsbare ouderen in een verpleeghuis woont is het van groot belang dat dat de middelen die beschikbaar zijn voor de langdurige zorg evenwichtig verdeeld worden." Den Haan zei dit in het KRO-NCRV radio 1 programma Stand.nl. 
Hoogleraar ouderenzorg aan de University Tilburg, Katrien Luijkx deelt de mening van den Haan. "Er is veel aandacht van de media voor de verpleeghuizen, in die huizen zitten veel zwakke ouderen en ze zijn heel zichtbaar. Dat geldt niet voor de ouderen die gebruik maken van de thuiszorg." Volgens Luijkx moet er veel meer aandacht komen voor die ouderen, juist omdat ouderen tot op hoge leeftijd thuis blijven wonen.

De ANBO-directeur stelt dat de arbeidsmarkt en het onderwijs ook een impuls moeten krijgen om te zorgen dat er genoeg werknemers zijn in de zorg.