Fragment

Is hardlopen nou wel zo gezond?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Is hardlopen nou wel zo gezond?

Elk uur hardlopen zou 7 uur ‘levenswinst’ opleveren. Zo was deze week in verschillende artikelen te lezen. Maar is dat echt wel zo zwart-wit?

De bron van dit verhaal was een Amerikaans onderzoek aan het Cooper Instituut – dat van de bekende Cooper-hardlooptest. Gegevens van meer dan 55.000 mensen waren naast elkaar gelegd. En daar kwam een aantal nieuwe dingen uit. Bijvoorbeeld dat ook sporadisch hardlopen al winst oplevert – en zelfs als je rookt, drinkt of te dik bent. Van dagelijks vijf minuten hardlopen zou je al langer gaan leven.

Het probleem is volgens Nienke Beintema, wetenschapsjournalist voor onder meer De Kennis van Nu en NRC Handelsblad, dat dit onderzoek een correlatie heeft aangetoond, en niet een oorzakelijk verband. Met andere woorden, er is aangetoond dat hardlopen samenhangt met langer leven – wie hardloopt, leeft gemiddeld langer dan wie niet hardloopt – en niet dat hardlopen dat langere leven veróórzaakt. Dat is een foute redenering die je heel vaak tegenkomt en die heel misleidend kan zijn.