Fragment

Oplossing conflict Syrie niet mogelijk zonder Assad

  1. Fragmentenchevron right
  2. Oplossing conflict Syrie niet mogelijk zonder Assad

“We kunnen niet af van de Syrische president Assad. Hij is de vertegenwoordiger van de alevieten. Hij vertegenwoordigt een hele bevolkingsgroep en dus kan je hem niet buiten de vredesonderhandelingen houden.” Dat zegt Mart de Kruif, oud-generaal Koninklijke Landmacht bij Stand.nl op NPO Radio.

Heeft president Donald Trump met het bombardement van afgelopen week op een Syrische basis een tik op de vingers van president Assad willen geven? Of willen de Amerikanen nu ook echt af van de dictator? Het zou een opmerkelijke koerswijziging zijn. Een duidelijk antwoord kan echter niet worden gegeven. De Amerikaanse VN-ambassadeur wekte de indruk dat de VS uit is op de val van Assad. Maar de Amerikaanse minister Tillerson van buitenlandse zaken zwakte dat later weer af. Het verslaan van IS zou de topprioriteit hebben.

Volgens oud-generaal Mart de Kruif is er geen militaire oplossing. ”Dit conflict is niet van buiten op te lossen. Het gaat om eeuwenoude spanningen. Je moet wel Assad op de vingers tikken als hij te ver gaat zoals bij chemische oorlogsvoering. Deze persoon nodig je liever niet uit op een verjaardagsfeestje, het is een oorlogsmisdadiger."

Video niet beschikbaar