Fragment

Stand.nl met Sven Kockelmann

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl met Sven Kockelmann

Armoedeval van middengroepen neemt toe
De economie trekt aan maar de armoede neemt niet af. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Werkloze 50-plussers die geen baan meer kunnen vinden zijn de dupe maar ook andere mensen uit de middengroepen die tot voorheen goed konden rondkomen.
SP-wethouder Arjan Vliegenthart zei in het NPO radio 1 programma Stand.nl  dat dit probleem niet vanzelf weggaat. "De onzekerheden blijven terwijl de vaste lasten gewoon hetzelfde blijven". Volgens de wethouder moet het minimumloon verhoogd worden en zou er op een andere manier gekeken moeten worden naar flex - en vaste contracten. Het is Vliegenthart een raadsel waarom flexcontracten nog steeds goedkoper zijn dan vast contracten, "daar gaat een verkeerde prikkel van uit."


Reinier Castelein, voorzitter van Vakbond De Unie noemt de reactie van staatssecretaris Klijnsma op de nieuwste CBS cijfers dan ook tranentrekkend. "De staatssecretaris heeft het niet over mensen maar over getallen. En dit gaat over mensen!"  De voorzitter komt veel mensen tegen die met een modaal inkomen in de problemen komen doordat ze hun baan kwijt raakten.

Wethouder Vliegenthart vertelt dat armoedebestrijding in Amsterdam een speerpunt is van het college "Maar zelfs met dat beleid kom je er niet. Het Haagse beleid richt zoveel schade aan dat we het nooit allemaal weggelapt krijgen." De overheid moet dan ook een bondgenoot worden van mensen die in armoede verkeren en niet een tegenstander.

Video niet beschikbaar