Fragment

Stand.nl: 'Trump wordt binnen twee jaar afgezet'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: 'Trump wordt binnen twee jaar afgezet'

Het presidentschap van Donald Trump wordt een grote test voor de Amerikaanse democratie. Dat zei staatsrechtdeskundige Eric Janse de Jonge in Stand.nl op NPO Radio 1. Op de stelling dat Trump binnen twee jaar wordt afgezet, zei hij na enige aarzeling 'ja'. 

Janse de Jonge hekelt het gedrag van de aanstaande president maar denkt dat een mogelijk voortijdig beëindiging van Trumps termijn niet vanuit het volk komt. "De bevolking zal zich niet snel tegen hem keren, zijn kiezers zullen hem blijven steunen. Andere instituten in Amerika zullen het moeten doen." Janse de Jonge doelt dan op de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Daar zitten volgens hem "keurige, rationele" Republikeinen die zich storen aan het gedrag van Trump en bij conflicten ruzies uit het verleden zullen oprakelen om een afzettingsprocedure tegen Trump te initiëren. 

Test
Toch is de verkiezing van Trump geen nekslag voor het democratische bestel. "Het wordt een test en een heftige ook, maar het Amerikaanse systeem kan het aan." Daarnaast is het niet duidelijk of Trump zich, eenmaal beëdigd als president, anders zal gedragen. "Het is allemaal ketelmuziek tot nu toe, we zullen het na de inauguratie zien."

In Stand.nl sprak Sven Kockelmann met Eric Janse de Jonge over de stelling 'Het presidentschap van Donald Trump is de ultieme test voor de Amerikaanse democratie'. In de uitzending reageert daarnaast Pieter Cobelens, voormalig chef van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD), op het wantrouwen tussen de inlichtingendiensten en de aanstaande president van de Verenigde Staten.