Fragment

Zomers Griekenland gaat gebukt onder de kou

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Zomers Griekenland gaat gebukt onder de kou

Griekenland wordt al dagen geteisterd door temperaturen onder nul en hevige sneeuwval. Aan de kust van Kreta viel zelfs voor het eerst in veertig jaar sneeuw. Ook in de hoofdstad is het ongewoon koud met temperaturen overdag van rond het vriespunt.
Volgens correspondent Thijs Kettenis, leidt de kou tot veel problemen. ‘De scholen zijn dicht, er zijn problemen met de watervoorziening door gesprongen leidingen, veerboten uit de dienst en mensen zaten meer dan tien uur vast op snelweg door sneeuw.

Veel Grieken kunnen door crisis geen stookolie voor centrale verwarming meer betalen. Huizen slecht geïsoleerd en dus moeten mensen het doen met straalkacheltjes en de airco omgekeerd aan.  Volgens Kettenis is wordt er massaal overgestapt op hout, wat weer enorme stank  en smog veroorzaakt 's avonds  Dit weekend overleed er nog een vrouw na het inademen van giftige rook.
In het normaal zo zonovergoten Griekenland heeft zelfs het winkelpersoneel overdag de jas aan. Helemaal problematisch is de situatie voorde 63.000 vluchtelingen die al maanden in het land verblijven en wachten op de uitkomst van hun asielaanvraag.  
Kettenis: ‘De meesten verbijven in verwarmde kampen enloodsen en sommigen zijn overgeplaatst naar appartementen en hotels. Tenten wordenvervangen door containers, maar op sommige plaatsen, waaronder Lesbos, zittener nog steeds vluchtelingen in tentjes, waarvan er sommigen zijn bezweken onderde sneeuw.

De komende dagen wordt nog sneeuw verwacht, maar tweede helft van de week moet ergste ellende voorbij zijn.