Fragment

‘Gerald Schotman (NAM): ‘Draai de gaskraan voorlopig niet verder terug’

  1. Fragmentenchevron right
  2. ‘Gerald Schotman (NAM): ‘Draai de gaskraan voorlopig niet verder terug’

"We hebben tijd en rust nodig om meer onderzoek te doen. Draai de gaskraan voorlopig niet verder terug." Dat zegt Gerald Schotman, de directeur van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Stand.nl. De gaskraan in één keer dichtdraaien is volgens hem niet verstandig. "Aardbevingen worden veroorzaakt door 50 jaar winning dus je moet reeel en ambitieus zijn."

Er is volgens Schotman heel veel energie nodig om gaswinning te vervangen. Alle windparken bij elkaar zorgen voor 23 dagen Gronings gas. "We moeten veel sneller zijn met de omzetting van energiesystemen. Ik denk dat Nederland meer aan energiebesparing doen. Daar zit het laaghangende fruit. Normen stellen voor energiebesparing." Volgens Schotman ligt daar een opdracht voor het nieuwe kabinet.

‘Niet vijf windparken maar vijftig windparken’

Schotman vindt dat de overheid meer de regie moet gaan nemen. Om de gaswinning te vervangen heb je misschien wel vijftig windmolenparken nodig. "De politiek moet met geld komen en niet alleen met beloftes. Zorg als overheid dat kleine en grote bedrijven om de tafel gaan. Voor innovatie en werkgelegenheid. Zet een stip aan de horizon en denk in lange termijnen. Daden bij woorden" geeft Schotman politici mee in de formatie.