Fragment

'De AOW kan niet terug naar 65, we worden ouder dan in de tijd van Drees'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'De AOW kan niet terug naar 65, we worden ouder dan in de tijd van Drees'

De dekkingsgraad van de pensioenfondsen is te laag, bijna twee op de drie pensioenfondsen heeft minder geld in kas dan wettelijk vereist is. Een alarmerende boodschap van De Nederlandsche Bank gisteren.

De fondsen, die het geld in kas hebben van meer dan zes miljoen werkenden, moeten dus plannen gaan maken om snel weer meer geld in kas te krijgen. Tegelijkertijd vindt een aantal politieke partijen dat de regels rond die wettelijke eisen moeten worden veranderd, zodat ouderen nu meer pensioen kunnen krijgen.
Jongeren krijgen dan later veel te weinig, zei staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de week. Dus wil zij de pensioenregels en de AOW-leeftijd voorlopig houden zoals ze zijn. 'De AOW kan niet terug naar 65, we worden ouder dan in de tijd van Drees' Aldus Klijnsma.
Klijnsma: “De AOW moet zo simpel mogelijk gehouden worden vind ik, maar ik zie ook dat veel mensen moeite hebben die AOW-leeftijd te halen. Kan je op een manier werken zodat je niet versleten bent, fysiek en psychisch, op de AOW gerechtigde leeftijd? Zo nee, dan krijg je eerder AOW, met korting, maar ik wil niet dat die groep op bijstandsniveau uitkomt.
Omwille van coalitiebelangen zei Klijnsma voor een flexibel WAO te zijn, maar daar komt ze op terug: 'De AOW leeftijd moet omhoog, maar de groep die niet gezond die leeftijd behaalt moet geholpen worden. Het lastige is: wat is een zwaar beroep? Dat is niet te labelen, dat is per mens verschillend.'
Miljonairstaks
De SP wil dat de AOW leeftijd terug gaat naar 65 voor iedereen. Ze willen dat betalen met de miljonairstaks, die volgens de partij 12 miljard oplevert. Klijnsma: 'Ik ben benieuwd of die taks echt zoveel opbrengt, dat zal het CPB moeten doorrekenen.'

Video niet beschikbaar