Fragment

Strafrechtketen moet beter functioneren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Strafrechtketen moet beter functioneren

Het is hoog tijd om de strafrechtketen in Nederland beter te laten functioneren. Dat zegt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak vanmorgen in het NPO Radio 1 programma De Ochtend.

Bakker reageert naar aanleiding van het jaarverslag van de raad waarin het belang van vertrouwen van de burger in de rechtspraak benadrukt wordt. Bakker: “De rechtspraak functioneert op basis van het vertrouwen dat de burger in de rechter heeft. Als de strafketen niet optimaal functioneert en burgers denken dat strafbare feiten soms straffeloos kunnen worden begaan of bijvoorbeeld aangifte doen geen zin heeft, dan lijdt het vertrouwen van de burgers in de rechter daaronder.”

De laatste jaren is fors ingezet op het afdoen van strafbare feiten buiten de rechter om. Het Openbaar Minister kan voor een aantal veelvoorkomende strafbare feiten zelf straffen opleggen zonder tussenkomst van de rechter.

Wat Bakker betreft zijn de grenzen daarin bereikt. “De strafbeschikking kan best worden ingezet bij veelvoorkomende kleine zaken, waarbij er weinig rekening hoeft te worden gehouden met de specifieke omstandigheden van de verdachte en het slachtoffer. Maar ik vind dat het domein van de strafrechter niet verder moet worden beperkt: de samenleving moeten kunnen zien en controleren dat er in strafzaken recht wordt gedaan. Dat lukt slecht als het OM bijvoorbeeld extreem grote strafzaken afdoet met een miljoenentransactie. De rechter kan die transactie bovendien niet op juistheid toetsen.”

Luister hier naar het volledige gesprek tussen Frits Bakker en Ghislaine Plag.

Video niet beschikbaar