Fragment

Stand.nl met staatssecretaris Sharon Dijksma over klimaatakkoord

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl met staatssecretaris Sharon Dijksma over klimaatakkoord

Duitsland, Denemarken, Italië, Oekraïne, Djibouti, Botswana, Ivoorkust en de Bahama’s. Al deze landen zijn ons al voorgegaan in het ratificeren van het klimaatakkoord van Parijs.
Het kabinet wil er nu alles aan doen om dat akkoord ook hier nog vóór de verkiezingen door de Eerste en Tweede Kamer te loodsen. Dat heeft staatssecretaris Dijksma van Milieu woensdag beloofd. In haar woorden “met afstand de meest betekenisvolle wet” die ze ooit aan de Kamer heeft voorgelegd. Maar wat is dat akkoord van Parijs nog waard nu Trump de scepter zwaait in het Witte Huis?
De kersverse president van Amerika wil zich binnen een jaar terugtrekken uit dat akkoord en gaf deze week al opdracht voor de bouw van een oliepijplijn van 1500 kilometer. Trump wil zoveel mogelijk gebruik maken van de fossiele brandstoffen in de Amerikaanse bodem. Is de enorme draai van de Verenigde Staten een lelijke streep door de rekening van het klimaatakkoord? Of moeten we het verdrag toch zo snel mogelijk ratificeren zodat ons in ieder geval niets te verwijten valt? Want alle kleine beetjes helpen.

Video niet beschikbaar