Fragment

Toeristenparadijs Gambia is hoopvol over zijn toekomst

  1. Fragmentenchevron right
  2. Toeristenparadijs Gambia is hoopvol over zijn toekomst

Donderdag gaat Gambia naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Het zijn de eerste vrije verkiezingen in het West-Afrikaanse land na de val van president Yahya Jammeh.Onder internationale druk moest de dictator in januari na 22 jaar het veld ruimen nadat hij de presidentsverkiezingen had verloren van Adama Barrow, de kandidaat van de oppositie. Sindsdien zit Gambia in een stroomversnelling.
Vluchtelingen keren terug
De ommekeer in het land zorgt ervoor dat vluchtelingen al Fabakary Ceesay en Hassan Chan weer terugkeren naar hun vaderland. .Fabakary woonde vier jaar in Nederland, waar hij politiek asiel kreeg nadat hij in Gambia doodsbedreigingen van het Jammeh-regime had ontvangen. En Hassan (17) probeerde Europa te bereiken via de levensgevaarlijke route door Senegal, Mali, Burkina Faso, Niger en Libië. Vorige maand keerde hij samen met 140 landgenoten terug uit Libië in een chartervlucht van de IOM, de VN-organisatie voor migratie.

De erfenis van 22 jaar dictatuur
Intussen moet het land ook nog afrekenen met het dictatoriale verleden. Bij het hooggerechtshof In Banjul is het proces gestart tegen negen mannen uit de top van de gevreesde geheime dienst van Jammeh, de NIA. Zij worden verdacht van de moord op Solo Sandeng. De toenmalige oppositieleider stierf vorig jaar april in een politiecel, nadat hij met 27 anderen was opgepakt bij een vreedzame demonstratie voor een eerlijker kieswet. Alle arrestanten, lid van de democratische partij UDP, werden gemarteld. Sommige slachtoffers staan nu op verkiesbare plaatsen in het nieuwe parlement. Het is de vraag of zij de begrijpelijke neiging tot wraak weten te onderdrukken.

De Gambiaanse justitie is nog steeds bezig de politieke moorden, verdwijningen en folteringen onder Jammeh in kaart te brengen. Tot voor kort was het levensgevaarlijk om hierover te spreken. Wat gaan de verkiezingen brengen?Op 6 april worden de 53 leden van het nieuwe parlement gekozen. De acht partijen van de coalitie die Jammeh bij de presidentsverkiezingen van december versloegen, zijn intussen hun eigen weg gegaan. Zal de partij van Jammeh van de verdeeldheid kunnen profiteren?

Zijn aanhangers geloven dat Jammeh, die gevlucht is naar Equatoriaal-Guinea, zal terugkeren en dat zijn partij APRC donderdag de verkiezingen zal winnen. Zij verzekeren dat de verhalen over schendingen van de mensenrechten onder Jammeh "leugens van de witte man" zijn. Maar de meeste Gambianen lijken daar anders over te denken. Zij willen hun pas verworven vrijheden koste wat kost behouden.
Luister hier deel een van de driedelige reportageserie terug gemaakt door Lex Rietman.

Video niet beschikbaar