Fragment

Patrick Bernhart over boek Boris Johnson: 'Hij lijkt op Van der Steur'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Patrick Bernhart over boek Boris Johnson: 'Hij lijkt op Van der Steur'

‘Boris: klucht of koningsdrama’, zo heet het boek dat Patrick Bernhart schreef over Boris Johnson. De excentrieke Britse politicus, bekend om zijn scherpe gevoel voor humor, zit vol tegenstellingen. Wie is deze minister van Buitenlandse Zaken nou eigenlijk?
Elvis op de maan
"My chances of being Prime Minister are about as good as the chances of finding Elvis on Mars”, zei Johnson eens. In goed Nederlands: “De kans dat ik ooit premier wordt van Groot-Brittannië is net zo groot als dat je Elvis op Mars tegenkomt.”
Toch premier
Dat is niet helemaal waar, denkt schrijver Patrick Bernhart. Bernart, die jaren in Engeland woonde, vermoedt dat Johnson wel degelijk op het premierschap aast. “Het hangt er heel erg van af hoe de Brexit gaat verlopen.”
In de penarie
Johnson was een felle voorstander van de Brexit. Als minister van Buitenlandse Zaken mag hij zich nu bewijzen. “Dat is ook slim van prime minister Theresa May”, zegt Bernhart. “Als het dan niet goed verloopt, kan zij zeggen dat Johnson het land in de penarie heeft gebracht.”
Net als Ard
Volgens de auteur is Johnson een vat vol tegenstrijdigheden. “Mensen beschrijven hem in tegenovergestelde termen: bescheiden en ambitieus, onbaatzuchtig en egocentrisch, belezen en boerenslim, extravert en gesloten.” Het Nederlandse equivalent van Johnson is een mix tussen drie mannen “Ard van der Steur heeft ook best een bekakte achtergrond, zoals Johnson. Bovendien moet hij ook vaak ‘sorry’ zeggen. Qua eloquentie lijkt Johnson op Maarten van Rossum.” En net als Hans Wiegel loopt Johnson zijn partijleider zo nu en dan voor de voeten.
Flyeren, hè?
Kunnen onze politici nog iets leren van de Britten? “Ga het land in”, adviseert Bernhart. “Johnson is bijvoorbeeld met een bus het land doorgegaan, hij hield overal speeches. ”Daar voegt Bernart een beetje honend aan toe: “In Nederland is het meer flyeren, hè? En heel veel debatten.”
Het boek ‘Boris: Klucht of koningsdrama’ ligt vanaf morgen in de winkel!

Video niet beschikbaar