Fragment

De politieke boekenkast met Frank Wassenberg en Sjoerd Sjoerdsma

  1. Fragmentenchevron right
  2. De politieke boekenkast met Frank Wassenberg en Sjoerd Sjoerdsma

Welk boek heeft politici geïnspireerd om actief te worden, om bepaalde politieke afslagen te nemen en keuzes te maken? Dat thema staat deze week centraal in de rubriek De Politieke Boekenkast. 

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) studeerde begin jaren '90 af als bioloog en raakte toen geïnspireerd door het boek The Diversity of Life (1992) van Edward Wilson. De Britse bioloog waarschuwt daarin voor de enorme afname van dier- en plantensoorten. Voor Wassenberg een motivatie om politiek actief te worden en het is een boek dat volgens hem verplichte kost is voor politici.

Zijn D66-collega Sjoerd Sjoerdsma kiest voor Make Gentle the Life of This World: The Vision of Robert F. Kennedy (1999). Een boek dat werd samengesteld door de zoon van Robert Kennedy. Het materiaal komt uit onder andere uit notitieboekjes waarin zijn vader uitspraken en wijsheden noteerden. In het boek staat onder meer de indrukwekkende speech die Robert Kennedy gaf, enkele uren na de moord op Martin Luther King in 1968. Kijk die speech terug via deze link.