Fragment

"Het ontbreekt aan een meerderheid in de Tweede Kamer die de GGZ belangrijk genoeg vindt"

  1. Fragmentenchevron right
  2. "Het ontbreekt aan een meerderheid in de Tweede Kamer die de GGZ belangrijk genoeg vindt"

GGZ instellingen worden gesloten, wachtlijsten voor geestelijke gezondheidszorg lijken eerder langer te worden dan korter. Dit heeft schrijnende gevolgen voor de mensen die de hulp echt nodig hebben. Ondanks dat dit al jaren een probleem is, is er nog steeds geen oplossing die echt helpt. Gister is hier fel over gedebatteerd in de Tweede Kamer. 

In De Nieuws BV praat Natasja Gibbs met Lisa Westerveld van GroenLinks. Zij is al jaren aan het leuren om de problematiek op de agenda te zetten. Ook nu vindt ze de plannen van het kabinet niet ver genoeg gaan, en dient weer een motie in. Of de voorstellen van Lisa Westerveld dan wel helpen, bespreken we met ouderenpsychiater Manon Kleijweg, de drijvende kracht achter de petitie 'Red de GGZ'.

We vroegen Zorgverzekeraars Nederland om een reactie op het voorstel van Lisa Westerveld. Dit lieten zij weten: 

Zorgverzekeraars zijn het helemaal eens dat de wachttijden in de ggz omlaag moeten: iedereen heeft recht op passende zorg.

Er is al veel verbeterd, ook door zorgverzekeraars, maar dat heeft nog onvoldoende effect. Wat enorm zou helpen als ggz-zorgaanbieders ons inzicht geven in hun wachtlijsten.

Dan kunnen zorgverzekeraars veel beter regionaal en landelijk helpen via zorgbemiddeling. 

Zorgbemiddeling wordt steeds vaker ingezet, mede door een campagne van zorgverzekeraars om vooral te bellen als je hulp nodig hebt.

De zorgverzekeraars hebben de minister gevraagd of wij mensen die op een wachtlijst staan actief mogen benaderen met zorgbemiddeling. Vooralsnog mogen wij dat helaas niet. 

Boetes invoeren hoeft niet, want toezichthouder NZa kan die nu al uitdelen wanneer zorgverzekeraars hun zorgplicht niet nakomen. 

Streng optreden tegen de zorgverzekeraars klinkt misschien goed, maar voor het oplossen van de wachttijden in de ggz moeten álle betrokken partijen hiermee aan de slag. De aanpak van de wachtlijsten is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Zo staat het ook in het Integraal Zorgakkoord, dat ook door de betrokken partijen is ondertekend. We gaan samen aan de slag om de wachtlijsten aan te pakken.