Fragment

Ernstig zieke vluchtelingenkinderen niet welkom in Nederland

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ernstig zieke vluchtelingenkinderen niet welkom in Nederland

BNNVARA-programma ZEMBLA bezocht ernstige zieke vluchtelingenkinderen in Libanon. Het kleine buurland van Syrië biedt onderdak aan meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen. De Libanese gezondheidszorg is van hoog niveau, maar duur en daardoor slecht toegankelijk voor vluchtelingen. Verslaggever Ton van der Ham maakte in hoofdstad Beiroet onder meer kennis met de 11-jarige Azzedine. Hij lijdt aan een tumor in zijn neusholte. Zijn eerste chemokuur werd betaald door de UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, maar Van der Ham hoorde van de arts van Azzedine dat er geen geld is voor het vervolg van Azzedines behandeling.

Jaarlijks hervestigt de UNHCR in Libanon zo'n 12.000 vluchtelingen. "Een jackpot", aldus Van der Ham. Die vluchtelingen worden opgenomen door diverse gastlanden, waaronder Nederland. "We kwamen erachter dat Nederland een quotum hanteert van dertig ernstige zieke vluchtelingen." Onder die dertig vallen ook familieleden die bijvoorbeeld met een ziek kind meekomen. Van der Ham: "Bij de laatste selectiemissie van Nederland is geen enkele vluchteling geselecteerd die valt onder dat quotum, zo hoorden wij van het ministerie (van Justitie en Veiligheid, red)."

In
De Nieuws BV reageert ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Hij vindt dat Nederland via de UNHCR de meest kwetsbare vluchtelingen zou moeten selecteren. "Als we dingen afspreken, zoals over de dertig meest zieke kinderen, dan moeten we ons aan die afspraak houden. Ik vind het al mager als familieleden daarbij betrokken worden, dan kom je wel heel snel aan die dertig." Samen met GroenLinks heeft Voordewind Kamervragen gesteld, naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending. Hij wil ook dat EU-lidstaten, die graag willen dat vluchtelingen in de regio worden opgevangen, hun financiële bijdrage leveren aan de UNHCR. De VN-organisatie luidde onlangs de noodklok, omdat nog maar een derde van het toegezegde geld door de leden van de VN is overgemaakt. Hierdoor komt de hulp in gevaar die de UNHCR wereldwijd aan vluchtelingen geeft.