Fragment

Het eerste interview van de gevreesde zoon van drugsbaas El Chapo

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het eerste interview van de gevreesde zoon van drugsbaas El Chapo

De machtigste drugsbaron ter wereld, de zoon van de gevreesde Mexicaanse drugsbaas El Chapo, stond nog nooit een journalist te woord. Tot nu. Journalist en Latijns-Amerika-expert Ernesto Rodriquez Amari lukte het zijn vertrouwen te winnen en Iván Archivaldo Guzmán Salazar te verleiden voor een face-to-face gesprek. 

Geheim

Amari, die eerder ook de zoon van de Colombiaanse drugsbaas Pablo Escobar interviewde en de kampen van de FARC heeft bezocht, mag uit veiligheidsredenen en de voorwaarden die vanuit het kartel aan hem zijn gesteld, niet vertellen hoe en waar hij de zoon van El Chapo heeft ontmoet. Amari: "Ik mag alleen zeggen in een hotel, in een stad." Daarnaast mocht Amari ook geen gsm of andere elektronische apparatuur meenemen. 

Drie miljard

Volgens de Latijns-Amerika-deskundige is het Sinaloa-kartel het meest gewelddadige drugskartel ter wereld en reikt hun macht ver. Amari: "Ze controleren de toegang van drugs van Mexico naar de VS, maar ook controleren ze de productielanden Colombia en Peru. Ze zijn aanwezig in 50 landen wereldwijd en het jaarinkomen is drie miljard dollar. Meer dan Netflix en Facebook." Ondanks zijn ervaring en eerdere interviews, kende Amari deze reis wel momenten van angst.  "Deze keer was ik volledig in handen van hem. Natuurlijk was ik bang, maar tegelijkertijd het enige dat je kunt doen is vertrouwen in de mensen." 

 Luister hierboven het hele gesprek terug