Naar homepage
Fragment

Deens asielbeleid is symboolpolitiek: "Onwenselijk en onmenselijk"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Deens asielbeleid is symboolpolitiek: "Onwenselijk en onmenselijk"

Vandaag komen de leden van het Europees Parlement voor het eerst weer fysiek bij elkaar in Straatsburg. Er staan allerlei zaken op de agenda, maar bij de koffie-automaat zal het vast ook gaan over het nieuwe super strenge Deense asielbeleid.

Dat strenge beleid is opvallend, want de Denen hebben een soort Deense variant van de PvdA aan de macht. Te gast is Kati Piri, voorheen Europarlementariër namens de PvdA en nu Tweede Kamerlid en internationaal secretaris voor de PvdA. Wat houden deze nieuwe regels in? Past dit wel bij een sociaaldemocratische partij? En heeft Europa hier eigenlijk invloed op?

"Er zijn veel zorgen over deze wet", zegt Piri. "Als je aankomt als Syrische vluchteling omdat je vervolgd wordt wegens het zijn van een kritisch journalist, en je wordt uitgezet naar Egypte, daar schiet je niet veel mee op." Ook is het volgens het PvdA-Kamerlid vooral symboolpolitiek: "Er worden helemaal niet veel mensen opgevangen in Denemarken".

In Nederland kan dit niet zomaar, "in Denemarken wel, want die zitten niet in het Europees asielbeleid", legt Piri uit. Toch is het de vraag of ze dit beleid uit kunnen voeren omdat Denemarken op deze manier wel tegen andere Europese regels ingaat. Piri: "Het is onwenselijk en onmenselijk".